fredag 11. februar 2011

På trollhasselfestival i Belgia


Det er blitt en årlig tradisjon for oss å besøke Arboretum Kalmthout i Belgia. Hvert år åpner de portene i januar og slipper besøkende inn for å beundre de trolske vinterblomstrende buskene.
For nesten 50 år siden kjøpte brødrene Robert og Georges de Belder en gammel planteskole i Kalmthout nord for Antwerpen. Planteskolen, med sine mange gamle og sjeldne trær, var regulert til boligområde. Men takket være  brødrene de Belder ble området reddet. Ikke lenge etter at de Belders hadde kjøpt arboretet og begynt å utvikle det, fant en slovensk gartnerstudent, Jelena Kovacic, veien dit. Hun hadde hørt mye om de sjeldne trærne og ville se dem med egne øyne. I tillegg til trærne fikk hun øynene opp for Robert de Belder, som hun senere giftet seg med.
I arboretet vokste blant annet et par busker av trollhassel (Hamamelis) som Robert og Jelena samlet frø av og sådde i store mengder. Mange spirte, men av 2500 frøplanter var det kun to som fikk den spesielle røde blomsterfargen, resten ble gule eller oransje. En av disse røde lever i dag videre som kultivaren ’Diane’, oppkalt etter datteren deres.
I dag er arboretet åpent for alle. Her er også bokhandel og kafé.
Hamamelisfestivalen arrangeres hvert år fra midten av januar til slutten av februar.
Det er enkelt å komme dit med tog, arboretet grenser til stasjonen Kalmthout. Toget tar litt over en time fra Brussel. På hverdager går det direktetog fra Brussel, men i helgene må du bytte i Antwerpen.
Les mer på http://www.provant.be/vrije_tijd/domeinen/arboretum_kalmthout/

Tommy

2 kommentarer:

  1. Hei Tommy m/skrivedamene & de andre borti gangen :-)
    Gratulerer med hageblogg, det var jaggu på tide! Gjett om jeg skal følge dere :-) Klem fra Helga Sofie

    SvarSlett
  2. Hei på dere! Leste også i blomstervennen om turen dere planla. Det er så bra å få inspirasjon til vårturer, og gjerne slike steder som ikke alle andre reiser til! Jeg startet så vidt i fjor, med en parktur til London, og skal besøke Keukenhof i år. (der er vel alle andre...) Så blir det kanskje Belgia neste vår igjen... Trollhassel er jo vakkert.
    Det er i hvertfall hyggelig blogglesning.

    SvarSlett