fredag 1. april 2011

Trollhassel ’Diane’


Hamamelis x intermedia 'Diane'
De forføreriske trollhasselene er planter jeg setter stor pris på. De får klaser med små blomster, som remser av fargerikt krepp-papir tidlig på våren, eller sent på vinteren, alt ettersom hvor du bor og hva slags klima du har.
De vanligste formene av trollhassel er gule, men du kan også støtte på en sort som har mørkerøde, nydelige blomster, ’Diane’.

I 1950 årene kjøpte to brødre Robert og Georges de Belder et gammel arboret ved den lille byen Kalmthout nord i Belgia. Noen år senere kom hagebruksstudenten Jelena til arboretet og ble forelsket i Robert. De ble senere gift og ble boende i arboretet nesten hele resten av livet. Jelena hadde en pasjon for å formere planter og selektere nye sorter, og fordi det allerede fantes flere sorter trollhassel i arboretet samlet Robert og Jelena frø av disse. Av de 2500 (To tusen fem hundre) frøplantene de fikk frem, var det kun to som fikk den røde fargen.
Den vakreste fikk navnet ’Diane’ etter datteren deres.

Denne sorten er siden blitt veldig populær og finnes i flere hager. Den er også å finne i norske planteutsalg.
Hos meg trives den i Nannestad og kom gjennom sist vinter med minus 30 grader helt uten frostskade. Har du mye snø skal du være oppmerksom på greinvinklene hos trollhassel. Greinene kan lett brekke hvis det kommer store mengder tung snø. Det er derfor viktig å eventuelt binde opp plantene hvis snø kan være et problem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar