tirsdag 29. mars 2011

Yndetulipan ’Albocaerulea Oculata’


 
Yndetulipan 
Tulipa humilis var. pulchella
Det finnes ingen rent blå tulipan, selv om flere av de storblomstrende sortene har ordet ”blue” i navnet. Men ser du nøye etter og kikker inn i bunnen av yndetulipanene (Tulipa humilis), kan du se en rent blå flekk nederst på hvert kronblad (tepal). Denne flekken er mest utpreget hos den hvitblomstrendene yndetulipanen ’Albocaerulea Oculata’.
Når solen varmer åpner de stjerneformede blomstene seg og viser den vakre, blå flekken mot en helt hvit bakgrunn. Den blir ikke høy, ca 15–20 cm, og for å komme villig igjen år etter år må den ha en varm og godt drenert vokseplass, slik den er vant til fra sitt opprinnelsessted, fjellsidene i østre Tyrkia og Iran.
Legg løken om høsten, ca tre ganger sin egen høyde dypt og du kan glede deg til en blomstring utenom det vanlige neste vår.
Det kan være du må lete litt for å finne løk til denne yndetulipanen, men den som leter finner!

Tommy


1 kommentar:

  1. Denne var da skikkelig "ynde" ja...(er forresten litt på etterskudd med Hagetidend-lesingen min, leste nettopp et fra mars der du har en fantastisk fin artikkel om krokus, Tommy...skulle ønske jeg hadde navnene på de ulike krokusene jeg har. Går du virkelig rundt og husker det....I det hele tatt så er Hagetidend blitt et veldig flott blad! Takker for det.)

    SvarSlett