fredag 18. mars 2011

Bispelue ’Orangekönigen’


Epimedium x warleyense

Bispeluene er ypperlige bunndekkeplanter. De vintergrønne bladene, som mange av artene og sortene har, dekker bakken hele året.
Denne bispeluehybriden oppstod i hagen til den kunnskapsrike, britiske hagepersonligheten Ellen Willmott, fra Warley Place. Det er en krysning mellom alpebispelue (Epimedium alpinum) og Epimedium pinnatum ssp. colchicum. Den blir opptil 50 cm høy, og er dermed en av de høyere bispeluene. På steder hvor det ikke kommer snø om vinteren kan de være med på å farge vinterhagen med sitt mørke bladverk. I mai dannes de vakre tofargede blomstene i oransje og gult. Klipper du tilbake bladverket tidlig på våren, før blomsterstenglene er begynt å utvikles, vil blomstene synes mye bedre.

Hos meg har denne bispeluen vokst og utviklet seg veldig greit, og sist vinter ble den stående med rotklumpen oppå bakken. Det så ikke ut til å plage den nevneverdig, og den fortsatte å vokse og spre seg neste vår.
Bispelue er like fine på solrike plasser som i skygge og kan også ha det tørt. La dem dekke bakken under prydbusker og trær, og er du villig til å gå ned på kne for dem og stirre inn i de små blomstene, får du en blomsteropplevelse utenom det vanlige.

Tommy 

1 kommentar:

  1. So flott med planteportrett. Dersom de lagar fleire slike, så ynskjer eg å få ei liste, slik at vi etterpå kan gå inn lese om planta når vi treng å oppdatere hugset vårt. Det er laga så mange planteportrett på hagebloggane rundt omkring, eg skulle ynskje at dei kunne ha vore samla på ein måte som kunne brukast som eit oppslagsverk. Det treng ikkje vere noken database som vi kan søke i, eg trur det er greitt at det vert sortert etter latinsk ev også vanleg brukt plantenamn.

    SvarSlett